Yatırımlarınıza değer katmak için hemen arayın!

Kira tespit davası ne zaman açılır?

  • 2 yıl önce
  • 1

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Kira tespit davası, kira bedelinin günün şartlarına uyarlanması için açılırken, bu davayı açabilmek için belirli zaman ve koşullar belirlenmiştir. Peki, kira tespit davası ne zaman açılır, şartları nelerdir? İşte, kira tespit davası hakkında bilinmesi gerekenler…

Kira tespit davasına yönelik düzenlemeler. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. Kiracı ve ev sahibi arasında kira bedeli üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar kira tespit davası ile sonuca bağlanırken, kira bedeli hakim tarafından belirlenmektedir…

KİRA BEDELİNİN TESPİTİ DAVASI NEDİR?

Kira tespit davası, kira bedelinin günün piyasa koşulları dikkate alınarak hak ettiği değere uyarlanması için açılan davalardır. Kira tespit davası aynı zamanda kira bedelinin tespiti davası olarak da bilinmektedir.

KİRA TESPİT DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

Kira tespit davası kural olarak her zaman açılabilir ancak getirilen özel düzenlemelerle buna birçok sınır getirilmiştir. Örnek vermek gerekirse, sözleşmenin ilk yılı içerisinde hali hazırda anlaşılan bir kira bedeli olduğu için davayı açmakta hukuki yarar görülmeyecektir. Diğer yandan kanunda ihtar şartı konusunun da geçtiği 30 günlük süreye ilişkin kural getirilmiştir. Aynı zamanda bu süre, dava sonucunun etkisi bakımından daha büyük önem taşımaktadır.

Kira tespit davası, kira bedelinin günün şartlarına uyarlanması için açılırken, bu davayı açabilmek için belirli zaman ve koşullar belirlenmiştir. Peki, kira tespit davası ne zaman açılır, şartları nelerdir? İşte, kira tespit davası hakkında bilinmesi gerekenler…

Öte yandan bir de 5 yıllık kira süresi konusu vardır. Belirli durumlarda kira süresi 5 yılı geçmemişse bu davayı ikame etmek mümkün olmayacaktır.

KİRA TESPİT DAVASI ŞARTLARI NELERDİR?

Kira tespit davasının açılabilmesi için bazı şartların bulunması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde açıklanabilir;

Geçerli bir kira sözleşmesi olması: Kira sözleşmesinin nasıl yapılacağına ilişkin bir şart koşulmamıştır. Ancak karşılıklı hakların resmiyete binmesi, kanun önünde geçerli olması ve vaatlerin ispatı için yazılı bir sözleşme yapılması esastır. Bununla birlikte, sözleşme noter huzurunda yapılarak saha da sağlama alınabilir.

Davayı açmada hukuki yarar bulunması: Davacının davayı açmasında hukuki bir yarar bulunması bu davanın en önemli diğer maddesidir. Eğer hakim davada hukuki bir yarar görmezse davayı reddedecektir.

Örnek vermek gerekirse, kira zammına ilişkin yasal sınırlar içinde taraflar arasında bir anlaşma gerçekleşmiş ve sözleşmenin imzalanmasının üzerinden 5 yıl geçmemişse bu davada hukuki bir yarar bulunmamaktadır ve hakim tarafından reddedilecektir.

Compare listings

Karşılaştırmak